Een bouwkundige keuring uitgelegd

bouwkundige keuring
Online delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto van Dirk Huijbregts

Dirk Huijbregts

Schrijver van de blog

Inhoudsopgave

Een bouwkundige keuring uitgelegd

Steeds vaker worden wij gevraagd om een woning te keuren.. Een verstandige keuze; een aankoop van een woning is nog steeds een van de grootste aanschaffingen in je leven. Misschien herinner je je de aflevering van  “Ik vertrek” nog wel waarin een enthousiast echtpaar een prachtig huis kocht in Spanje. Na een aantal weken bleek dat ze een enorme miskoop hadden gedaan. Om met hun woorden te spreken; we hebben een papieren huis gekocht. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, want in Nederland is door wet- en regelgeving de bouw van huizen goed geregeld.

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Toch kun je bij aankoop van een woning als leek nog steeds onaangenaam verrast worden. Onze deskundige inspecteurs hebben door een jarenlange ervaring veel kennis van gebouwen en hun gebreken en voeren daarom met grote regelmaat bouwkundige keuringen uit.

Hoe werkt dat dan zo’n bouwkundige keuring? We starten met een visuele inspectie van de woning: zijn er zaken die meteen opvallen? Denk daarbij aan zichtbare scheuren in muren en gevels, vochtplekken in de woning. We gaan dan meteen na wat de oorzaak van dit gebrek is en wat de kosten zijn om dit te herstellen.

De meest voorkomende gebreken zijn:

  • Scheurvorming; meestal veroorzaakt door verzakkingen van fundering. Het herstel kan al snel in de duizenden euro’s lopen.
  • Lekkages door een lek dak of andere oorzaken. Soms blijkt dat leidingen lek zijn of niet goed aangesloten zijn. Vochtschade kan hoge herstelkosten met zich meebrengen.
  • De staat van onderhoud van de woning is ook zeker een aandachtspunt. Bijvoorbeeld het schilderwerk; het laten schilderen van een vrijstaande woning betekent een investering van enkele duizenden euro’s. Toch fijn als je nieuw aangeschafte woning goed in de verf zit. Die kosten bespaar je dan de komende tijd al uit.

Onze inspecteur stelt een rapportage op met daarin de aangetroffen gebreken en de te verwachten herstelkosten. Er wordt dus meteen een begroting opgesteld: wel zo handig! Je weet als aspirant koper meteen wat je te wachten staat!

Hier vind je een aanvraagformulier voor een bouwkundige keuring.

Meer weten?

Wil je meer weten over een bouwkundige keuring of heb je nog andere vragen? Stel ze gerust. Neem contact met ons op.

Meest recente artikelen

Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Hoe kan je jouw woning zelf verduurzamen? Wij geven je 4 praktische tips.