Hoe verduurzaam je jouw woning?

projectbegeleiding huijbregts
Online delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Dirk Huijbregts

Dirk Huijbregts

Schrijver van de blog

Inhoudsopgave

Hoe kun je een oud huis verduurzamen?

Spreken bovenstaande voordelen van een verduurzaamd huis je aan? Als je van deze voordelen wilt profiteren, is het goed om te weten dat je uit meerdere mogelijkheden kunt kiezen. De meest voor hand liggende – en populairste – mogelijkheden zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Isoleer je woning

De beste, eerste stap is om je woning te isoleren. Een gekend probleem van oudere woningen is het gebrek aan isolatie. Doordat de woning slecht geïsoleerd is, blijft de kachel maar doorstoken. De warme lucht gaat namelijk snel naar buiten toe, terwijl de koude lucht van buitenaf zo je woning in komt.

Bij oudere woningen zien we ook dat er geen dakisolatie aanwezig is. Warme lucht stijgt juist naar boven toe, waardoor er veel warmte verloren gaat via het dak van je oude woning. Dat los je op door dakisolatie aan te brengen.

Tevens is het verstandig om de muren van je oude huis te isoleren. Zeker bij de oudere huizen is er veelal sprake van een dubbele muur. Tussen deze muur is een ruimte aanwezig; de zogeheten spouw. Door voor spouwisolatie te kiezen, vul je deze ruimte met isolatiemateriaal op. Dát brengt een veel beter isolerend effect met zich mee.

Tot slot is het verstandig om even naar je ramen te kijken. Zitten er in jouw oude woning nog ramen met enkel glas? Dan is het verstandig om dit enkele glas te vervangen door dubbel glas.

huijbregts vastgoedadvies zakelijk

2. Maak gebruik van tochtstrips en kit

Merk je in je oude woning regelmatig een vervelende tocht op? Deze tocht voelt niet alleen vervelend aan, maar is ook nadelig voor de binnenhuistemperatuur. Het is daarom aan te raden om deze tocht buiten de deur te houden. Letterlijk en figuurlijk.

Dit doe je bijvoorbeeld met tochtstrips en kit. Een belangrijk voordeel van deze mogelijkheid is de voordeligheid. Voor slechts een paar euro’s (of maximaal een paar tientjes) koop je al tochtstrips en kit. Dit is een kleine investering, maar je geniet hiermee wel van een aardige besparing. Dat is vooral in een oud huis het geval; in een oude woning zijn er relatief veel (grote) kieren aanwezig.

3. Zelf stroom opwekken

Het kan ook interessant zijn om zelf stroom op te wekken. Dit doe je door zonnepanelen op het dak van je oude woning te laten plaatsen. Deze zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens naar zonne-energie om. Deze zonne-energie gebruik je in je woning, waardoor je de energie van de energieleverancier niet meer nodig hebt. Dit is duurzaam en levert een aanzienlijke besparing voor je op!

4. Verbruik minder gas en energie

Heeft het verduurzamen van een oude woning altijd betrekking op een investering? Nee, zeker niet. Het aanpassen van je gedrag helpt namelijk ook heel erg.

Met andere woorden: het is zaak dat je minder gas en energie gaat verbruiken. Ga bewust met de huishoudelijke apparaten in je huis om. Douche niet al te lang. En ga slim om met de warmte die je in je woning opwekt.

Ook is het verstandig om naar je cv-ketel te kijken. Heb je in je oude woning een cv-ketel van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar oud hangen? Dan is deze absoluut aan vervanging toe. Door een nieuwe cv-ketel te plaatsen, kun je tot wel 20% aan energiekosten besparen. Een andere optie die je hebt, is om te investeren in een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je tot wel een paar honderd euro per jaar besparen.

Met kleine besparingen kun je al een groot verschil maken. Pas je je gedrag aan? Dan heb je bovendien nog meer baat bij bovengenoemde mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.

Teamfoto van HV Advies

Advies op maat

Wilt u meer weten, en duidelijk inzicht krijgen in uw eigen woning? Bij Huijbregts vastgoedadvies zijn we gespecialiseerd in energielabels en verduurzamingsadviezen.

Een verduurzamingsadvies geeft u duidelijk inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen voor uw specifieke situatie van toepassing zijn.

Per verbetering krijgt u een duidelijk kostenplaatje én het resultaat van de maatregel voor uw energielabel. Zo kunt u doelgericht verduurzamen.

Meest recente artikelen

Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Hoe kan je jouw woning zelf verduurzamen? Wij geven je 4 praktische tips.