Oud huis verduurzamen: waarom, hoe en hoe duur?

oud huis verduurzamen
Online delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Dirk Huijbregts

Dirk Huijbregts

Schrijver van de blog

Inhoudsopgave

Het verduurzamen van een woning is anno 2023 een veelgemaakte keuze. Dit heeft onder andere met de hoge energie- en gasprijzen te maken (gehad), maar ook met de toekomstbestendigheid. Door nú je woning te verduurzamen, geniet je hier de komende vele jaren optimaal van. Is dit ook mogelijk als je een oud huis hebt? Ja, zeker. Een oud huis is ook prima te verduurzamen.

Waarom een oud huis verduurzamen?

Twijfel je om je oude huis te verduurzamen? Dat is eigenlijk nergens voor nodig. Het verduurzamen van je oude woning is om meerdere redenen aan te raden:

  • Je geniet van lagere maandelijkse kosten. Als je bijvoorbeeld je oude woning een stuk beter isoleert, heb je met lagere stookkosten te maken. Indien je dan ook nog met je eigen zonnepanelen energie op kunt wekken, ben je al helemaal spekkoper. Het is zodoende zelfs mogelijk om je gas- en energierekening richting de €0,00 te brengen.
  • Je maakt je oude woning toekomstbestendig. Het heeft er alle schijn van dat we in de komende jaren met veel verplichtingen te maken krijgen. Zo zou het, naar zeggen, verplicht worden om een woning te verduurzamen. Door nu alvast je oude woning te verduurzamen, maak je je oude woning toekomstbestendig. Je kunt hierdoor jarenlang in je woning blijven wonen. Zonder dat je ook nog in de komende jaren veel geld hoeft te investeren.
  • Je draagt bij aan het behoud van onze aardbol. Onze aardbol is prachtig, maar heeft het ook behoorlijk lastig. Zo is het een feit dat we de gemiddelde temperatuur flink aan het stijgen is. Het menselijke aandeel in die ontwikkeling is erg groot, waardoor wij (als mensheid) nu wederom aan zet zijn. Kies je ervoor om je oude woning te verduurzamen? Dan draag je bij aan het behoud van onze aardbol.
  • Je maakt je woning meer waard. Kies je ervoor om je oude woning te verduurzamen? Dan maak je je woning indirect ook meer waard. Als je bijvoorbeeld een oude woning met energielabel B hebt, is dat vele malen interessant voor mensen dan een woning met energielabel E. Voldoende reden dus om direct je oude woning te verduurzamen.

Zijn er ook nog redenen waarom je je oude woning níet zou verduurzamen? Het enige waar je tegenaan kunt lopen, is het financiële aspect. Als je je oude woning wilt verduurzamen, moet je nu eenmaal diep in de buidel tasten. Wat de kosten voor een oud huis verduurzamen precies zijn, lees je verderop.

verduurzamen oud huis

Hoe kun je een oud huis verduurzamen?

Spreken bovenstaande voordelen van een verduurzaamd huis je aan? Als je van deze voordelen wilt profiteren, is het goed om te weten dat je uit meerdere mogelijkheden kunt kiezen. De meest voor hand liggende – en populairste – mogelijkheden zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Isoleer je woning

De beste, eerste stap is om je woning te isoleren. Een gekend probleem van oudere woningen is het gebrek aan isolatie. Doordat de woning slecht geïsoleerd is, blijft de kachel maar doorstoken. De warme lucht gaat namelijk snel naar buiten toe, terwijl de koude lucht van buitenaf zo je woning in komt.

Bij oudere woningen zien we ook dat er geen dakisolatie aanwezig is. Warme lucht stijgt juist naar boven toe, waardoor er veel warmte verloren gaat via het dak van je oude woning. Dat los je op door dakisolatie aan te brengen.

Tevens is het verstandig om de muren van je oude huis te isoleren. Zeker bij de oudere huizen is er veelal sprake van een dubbele muur. Tussen deze muur is een ruimte aanwezig; de zogeheten spouw. Door voor spouwisolatie te kiezen, vul je deze ruimte met isolatiemateriaal op. Dát brengt een veel beter isolerend effect met zich mee.

Tot slot is het verstandig om even naar je ramen te kijken. Zitten er in jouw oude woning nog ramen met enkel glas? Dan is het verstandig om dit enkele glas te vervangen door dubbel glas.

2. Maak gebruik van tochtstrips en kit

Merk je in je oude woning regelmatig een vervelende tocht op? Deze tocht voelt niet alleen vervelend aan, maar is ook nadelig voor de binnenhuistemperatuur. Het is daarom aan te raden om deze tocht buiten de deur te houden. Letterlijk en figuurlijk.

Dit doe je bijvoorbeeld met tochtstrips en kit. Een belangrijk voordeel van deze mogelijkheid is de voordeligheid. Voor slechts een paar euro’s (of maximaal een paar tientjes) koop je al tochtstrips en kit. Dit is een kleine investering, maar je geniet hiermee wel van een aardige besparing. Dat is vooral in een oud huis het geval; in een oude woning zijn er relatief veel (grote) kieren aanwezig.

3. Zelf stroom opwekken

Het kan ook interessant zijn om zelf stroom op te wekken. Dit doe je door zonnepanelen op het dak van je oude woning te laten plaatsen. Deze zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens naar zonne-energie om. Deze zonne-energie gebruik je in je woning, waardoor je de energie van de energieleverancier niet meer nodig hebt. Dit is duurzaam en levert een aanzienlijke besparing voor je op!

4. Verbruik minder gas en energie

Heeft het verduurzamen van een oude woning altijd betrekking op een investering? Nee, zeker niet. Het aanpassen van je gedrag helpt namelijk ook heel erg.

Met andere woorden: het is zaak dat je minder gas en energie gaat verbruiken. Ga bewust met de huishoudelijke apparaten in je huis om. Douche niet al te lang. En ga slim om met de warmte die je in je woning opwekt.

Ook is het verstandig om naar je cv-ketel te kijken. Heb je in je oude woning een cv-ketel van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar oud hangen? Dan is deze absoluut aan vervanging toe. Door een nieuwe cv-ketel te plaatsen, kun je tot wel 20% aan energiekosten besparen. Een andere optie die je hebt, is om te investeren in een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je tot wel een paar honderd euro per jaar besparen.

Met kleine besparingen kun je al een groot verschil maken. Pas je je gedrag aan? Dan heb je bovendien nog meer baat bij bovengenoemde mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.

minder gas en energie verbruiken

Wat kost het om een oude woning te verduurzamen?

Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen? Logisch; je verhoogt hiermee niet alleen het wooncomfort, maar je weet ook nog je maandelijkse kosten omlaag te brengen. Omdat voor elkaar te krijgen, moet je wel eerst investeren.

Een oude woning verduurzamen gaat altijd gepaard met een investering:

  • Tochtstrips en kit: voor maximaal een paar tientjes kun je de tochtstrips en kit kopen.
  • Spouwmuurisolatie: voor een normale tussenwoning betaal je ongeveer €1.000 voor spouwmuurisolatie.
  • Dakisolatie: voor een normaal schuin dak betaal je tussen de €5.000 en €8.000 euro voor dakisolatie.
  • Dubbel glas: voor dubbel glas betaal je tussen de €3.500 en €5.500. Kies je voor triple glas? Dan betaal je tussen de €10.000 en €16.000
  • Nieuwe cv-ketel of warmtepomp: dit hangt volledig af van het soort cv-ketel of warmtepomp waar je voor kiest. Een cv-ketel koop je voor een paar duizend euro, terwijl je voor een warmtepomp al snel richting de €10.000 of meer gaat.
  • Zonnepanelen: voor 10 zonnepanelen betaal je ongeveer €4.500.

Deze genoemde kosten zijn van talloze factoren afhankelijk. Je hebt met de actuele marktprijzen te maken, maar ook met eventuele subsidies. Doe altijd navraag over eventuele subsidies waar je recht op hebt.

Waar je je ook op moet richten, is de terugverdientijd. Die periode is eigenlijk veel belangrijker dat het initiële bedrag dat je moet betalen. Is de terugverdientijd bijvoorbeeld 5 jaar? Na 5 jaar heb je je investering volledig terugverdiend, waarna je in de jaren daarop pure winst maakt. Dat is dus een meer dan prima rendement.

Advies op maat: Een persoonlijk verduurzamingsadvies

Wilt u meer weten, en duidelijk inzicht krijgen in uw eigen woning? Bij Huijbregts vastgoedadvies zijn we gespecialiseerd in energielabels en verduurzamingsadviezen.

Een verduurzamingsadvies geeft u duidelijk inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen voor uw specifieke situatie van toepassing zijn.

Per verbetering krijgt u een duidelijk kostenplaatje én het resultaat van de maatregel voor uw energielabel. Zo kunt u doelgericht verduurzamen.

verduurzamingsadvies oud huis verduurzamen