Energielabel in 2021: 10 feiten​

Energielabel voor woningen
Online delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Dirk Huijbregts

Dirk Huijbregts

Schrijver van de blog

Inhoudsopgave

Energielabel 2021

In 2021 zijn er verschillende aanpassingen gemaakt in de wetgeving rondom energielabels. Hierdoor veranderen er een aantal zaken rondom het aanvragen, opstellen en de kosten van het energielabel. In dit blogartikel leest u 10 belangrijke vragen en antwoorden rondom het aanvragen van een energielabel in 2021. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

energielabel 2021

1. Is het energielabel vanaf 2021 wettelijk verplicht?
Ja, het geldig energielabel is per 1 januari 2021 verplicht. Wanneer u als eigenaar van een woning uw huis gaat verkopen of verhuren dient u een geldig energielabel te hebben.  Dit geldt voor zowel woningen als utiliteit (kantoren/bedrijfspanden).

 

2. Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. We kennen 7 levels: energielabel A tot en met G. Een woning met een energielabel A is  enorm zuinig, een woning met energielabel G is niet zuinig.

 

3. Kan ik zelf een energielabel opstellen?
Vanaf 1 januari 2021 is het zelf opstellen van een energielabel niet meer mogelijk. Waar u voorheen digitaal zelf het label kon aanvragen, dient er nu een adviseur zoals Huijbregts Vastgoedadvies langs te komen. Onze adviseur neemt de kenmerken van de woning op, zoals hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en koeling. Op basis van zijn waarnemingen en bevindingen wordt vervolgens een energielabel afgegeven.

 

4. Waar kan ik het energielabel van een woning vinden?
Het Energielabel wordt ingeschreven in het landelijk register. Dit register is openbaar. U kunt dus zelf nagaan welk energielabel een woning heeft. Huijbregts Vastgoedadvies registreert het definitieve label, u wordt volledig ontzorgt.

 

5. Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Houd hier dus rekening mee en vraag het energielabel niet te vroeg aan.

 

6. Heeft een energielabel invloed op mijn hypotheek?
Steeds meer banken koppelen de hoogte van de maximale hypotheek aan het energielabel. Hoe hoger het label, hoe meer hypotheek mogelijk of hoe gunstiger de voorwaarden.

 

7. Hoe groot is de invloed van zonnepanelen op een energielabel?
Zonnepanelen hebben (meestal) een gunstige invloed op het energielabel. Een investering die naast een beter energielabel ook meteen scheelt in je energiekosten. Ook voor de aanschaf zonnepanelen geven wij adviezen. Hiervoor kunt u ook contact opnemen.

 

8. Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?
Wij geven u graag een aantal tips waarmee u het energielabel van uw huis kunt verbeteren. Bij het opstellen van een energielabel is geen advies voor verduurzaming van de woning inbegrepen. Deze kunnen natuurlijk wel opgesteld worden. Onze adviseurs beschikken over ruime technische kennis en jarenlange ervaring in het verduurzamen van woningen en utiliteit.

 

9. Waarom zou ik een beter energielabel willen?
Een beter Energielabel scheelt je in de portemonnee, immers je huis is bijvoorbeeld beter geïsoleerd of u maakt gebruik van zonne-energie. Dit scheelt in de maandelijkse energiekosten. Daarbij zal de waarde van uw woning stijgen.

 

10. Wat kost een energielabel in 2021?
De kosten van een energielabel voor woningen starten bij €220,-. Deze kosten zijn afhankelijk van het type woning. Wilt u weten hoeveel het aanvragen van een energielabel voor uw woning gaat kosten? Neem dan contact met ons op. Wij maken graag een offerte op maat voor u op.

 

Mocht u meer informatie wensen neem dan gerust (vrijblijvend) contact met ons op anja@hv-advies.nl of 085 401 1612.

Meest recente artikelen

Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Heb je de wens om je oude woning te verduurzamen, maar ben je benieuwd naar de kosten hiervan?
Hoe kan je jouw woning zelf verduurzamen? Wij geven je 4 praktische tips.